Inlägget gjort

Vad är skillnaden mellan Scrambler, Tracker, Café Racer, Brat & Rat?

Vad är skillnaden mellan en scrambler och en tracker?

Vad är skillnaden mellan en flat tracker och en street tracker?

Och vad betyder egentligen café racer, brat och rat?

Ja, visst är det en djungel med alla dessa nya (och gamla) benämningar på motorcykelbyggena.

Jag ska försöka bringa lite reda i begreppen genom att visa på deras bakgrund. Det är inte alls min mening att vara någon slags stilpolis – du får kalla din hoj precis vad du vill. Se bara detta som en liten fingervisning om var stilarna kommer ifrån.

Vad är en Café Racer?

En Café Racer är en motorcykel som eftersträvar en likhet med det tidiga 60-talets Grand Prix motorcyklar. Framför allt gör man det genom att plocka bort allt onödigt för att spara vikt och därmed göra hojen snabbare. Typiskt för en café racer är därför en minimalistisk stil med lågt styre och minimalkomfortabelt säte. Helst har caféräsern en tank med ingröpt greppyta för knäna, för att påminna om att det är en racer.

Varför kallas de Café Racers? Därför att de inte är tävlingsmotorcyklar – de bara gillar stilen – utan bara är tänkta för snabba kortdistanser, mellan caféerna där man visar upp den. Och kanske finns det en anledning till. Det sägs att man brukade sätta på en låt på jukeboxen i caféet och drog ut och tävlade en runda medan man försökte komma tillbaka innan låten var slut.

En klassisk café racer av Norton
En klassisk café racer av Norton

Vad är en Tracker?

Medan caféräsrarna har en europeisk historia, så är Trackerns historia amerikansk. I USA har man en över 100-årig historia av tävlingar på Flat Track – en platt bana som påminner om speedway men större.

En flat tracker i klassiskt utförande har en förhållandevis låg profil, en upprätt sittställning med ganska brett och högt styre, och en sadel som är uppsvängd bak.

Vad är då en Street Tracker. Ja, det är ungefär som det låter, en Tracker som är byggd för att köra på gatan med. Alltså igen: vi gillar stilen men har dem för att köra på gatan med. Den kan ha gatudäck eller grova däck, de senare inspirerade från Dirt Tracking.

En street tracker
En street tracker

Vad är en scrambler?

Det kan vara lite knivigt att skilja på tracker och scrambler, men det är lättare om man känner till historien. Vi har redan lärt oss att trackerns historia är amerikansk. Scramblern är europeisk. Historien började i England på 1920-talet och utvecklades till det som vi idag kallar motocross. Alltså en helt annan sak än Flat Tracking, som ju körs på en platt bana. Scramblern är gjord för att köras i svår terräng. Därför har den längre fjädringsväg, högre markfrigång och ännu högre styre än trackern, eftersom man ofta står upp när man kör i kuperad terräng. En scrambler har också högdraget avgassystem för att öka markfrigången. Scramblern har alltid mycket grovt mönstrade däck. Läs mer: Historien om scrambler och motocross »

En scrambler från 60-talet
En Triumph scrambler från 60-talet. Se fler klassiska scramblers från 60-talet.

Vad är en brat?

En brat, eller bratstyle, har inte historisk koppling som de ovanstående, annat än att via sin släktskap med caféracern. Med brat menar man oftast en caféracer med ett väldigt speciellt säte. De ser ut som att man tagit en skateboard och dragit lite läder över den på ett stilfullt sätt. En brat har gärna fler mycket stilfullt utformade läderdetaljer.

Vad är då rat?

Rat är, lite som med brat, något du kan addera till en annan stil. Rat-stilen kan du även hitta bland bilar. Det handlar om att delarna ska se gramla, slitna och råa ut. Lite råtta helt enkelt. Vanligt är att man låter bensintanken rosta på en rat-style motorcykel. Det är inte ovanligt att hitta scramblers i ratstyle. Den nedan är ett underbart exempel.

Full konstnärlig frihet råder!

Självklart får du bygga din hoj precis som du vill. Vill du blanda stilar så gör det. Det är ju du som ska trivas med din hoj. Vill du kalla den en scrambler fast du har lågdraget avgassystem så gör det! Men du kanske inte ska bli förvånad om någon tycker att du kör en tracker 🙂

Hoppas du fick lite bättre koll på stilarna. Skriv gärna en kommentar och lär oss mer!

Bygger du en scrambler? Gå med i Facebookgruppen Vi som bygger scrambler så kan vi byta erfarenheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *