Inlägget gjort

Reflexer bak på motorcykeln – detta är vad som blir godkänt vid besiktningen

Du vet säkert att du behöver reflex bak på motorcykeln. Men vilka regler gäller?

Det är Vägverkets författningssamling som reglerar vad som blir godkänt på din motorcykel. Den föreskriver detta om reflexer:

  • Du ska ha en bakre reflex som återkastar rött ljus bakåt
  • Den får inte vara triangelformad

Godkända reflexer

Om din motorcykel är av årsmodell 1984 eller senare, så måste reflexen vara E-märkt. För dessa motorcyklar gäller dessutom att reflexen monteras så att den är synlig i dessa vinklar:

  • 15° uppåt
  • 15° nedåt (synbarheten nedåt får reduceras till 5° om reflexen sitter lägre än 75cm från marken, alltså kan reflexen vara vinklad lite uppåt)
  • 30° åt vardera sidan

Om din motorcykel är av årsmodell 1983 eller äldre, så gäller inte ovanstående krav om synlighetsvinklar. Däremot så ska reflexen vara godkänd, antingen E-märkt eller godkänd av Statens Provningsanstalt före den 1 januari 1967 (en sådan är märkt “SP” med en liten krona ovanför).

Lite luddigt om äldre motorcyklar

Reglerna är inte jättetydliga när det gäller typgodkännande av reflexer på motorcyklar av årsmodell 1983 eller äldre. I praktiken så godkänns oftast väl fungerande reflexer utan märkning i besiktningen, och även vid flygande besiktningar av polisen.

Reflexen får inte monteras på nummerplåten

Reflexen får inte monteras på registreringsnummerskylten. Man menar att det skulle försvåra läsning av registreringsnumret. Ändå är det många som monterar små reflexer i hörnen på nummerplåten och kommer igenom besiktningen med det.

Här är några andra förslag på var du kan sätta reflexen:

  • En långsmal reflex över eller under nummerplåten
  • En rund på vardera sidan nära blinkers
  • En på vardera sidan på stötdämparna
  • Om din scrabmler är tillräckligt hög bak så att synlighetskraven kan tillgodoses, sätt reflexen inne i skärmhuset!

Du får inte sätta reflexen lägre än 25 cm från marken om motorcykeln är av årsmodell 1984 eller senare, och du får aldrig sätta den högre än 90 cm från marken (alla motorcyklar).

Här hittar du reflexer i olika former för din motorcykel:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *