Inlägget gjort

Lagar och regler för blinkers för motorcyklar – vad gäller för din scrambler?

När du bygger en scrambler vill du i stort sett alltid byta ut blinkers. Men får du det? Ja, i många fall. I vissa fall behöver du inga. Här är reglerna.

Blinkers är väl självklart, skulle de flesta motorcykelägare säga. Och visst, vi håller med. Ur trafiksäkerhetssynpunkt rekommenderar vi förstås att du har blinkers på din motorcykel.

Men…

En riktig scrambler är i själen en offroad-motorcykel. Så om ditt scrambler-objekt är äldre än 1975 och du tänker använda den som en riktig scrambler – följ ditt hjärta.

Tänker du i första hand köra den på gata så tycker vi förstås att du bör ha blinkers på den.

Det här är vad lagen säger om blinkers på motorcykel

  • Om din motorcykel är äldre än 1975 så behöver du inga blinkers.
  • Blinkersen (eller körriktningsvisare som det egentligen heter) ska vara utformade så att de blinkar med orangegult ljus bakåt respektive framåt. Ljuset skall vid dagsljus och klar sikt vara synligt på 30 m avstånd och de ska blinka med en frekvens av 90 (± 30) blinkningar per minut.
  • Är motorcykeln av årsmodell 1984 eller senare så får det inte vara mindre än 240mm mellan de yttersta punkterna på de blinkande ytorna på främre blinkers, och inte mindre än 180mm mellan de yttersta punkterna på de blinkande ytorna på bakre blinkers.
  • Är motorcykeln av årsmodell 1986 eller senare så måste blinkersen vara typgodkända enligt kapitel 2 i direktiv 97/24/EG (se 2 kap. 18 §), eller enligt ECE-reglemente 6 eller 50, kategori 11 och 12 (se 3 kap. 1 §).

Här hittar du blinkers för din scrambler som är godkända fram till årsmodell 1985:

Observera att om du byter till blinkers med LED-lampor på en äldre motorcykel så kommer blinkersen att blinka väldigt mycket snabbare. än original Det beror på att LED-lampor inte ger något motstånd för likström. Eftersom lagen säger att blinkfrekvensen ska vara 90 blinkningar per minut ± 30, så behöver du troligen koppla in ett motstånd parallellt med blinkerslamporna. Vi säljer sådana satser billigt, se här.

2 reaktioner på ”Lagar och regler för blinkers för motorcyklar – vad gäller för din scrambler?

  1. Hur många blikers är de i ett paket m.blaze i krom

    1. Det säljs per styck. Du behöver alltså två för att få ett par. Jag lade till det i beskrivningen nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *