Inlägget gjort

Har lindat avgasrören med avgasbandage – här är några tips hur man gör

Hur lindar man avgasrör med avgasbandage?
Något som blivit nästan obligatoriskt på en scrambler eller caféracer är att man lindar avgasrören med avgasbandage. De flesta gör det nog bara för att det ser tufft ut och hör till. Men det finns absolut funktionella fördelar.

Fyra fördelar med avgasrörsbandage

 1. Den ursprungliga tanken med avgasrörsbandage är att isolera avgasrören för att behålla värmen inuti. Hastigheten på avgaserna ökar nämligen med temperaturen. Det betyder att motorn “andas” lättare och att cylindern töms på avgaser bättre. Ju mindre avgaser som är kvar i cylindern inför insugsfasen desto bättre. Du får alltså lite högre effekt på motorn med avgasbandage.
 2. Den andra fördelen med avgasbandaget är att det skyddar dig från att bränna dig på avgasrören. Det här blir förstås mer aktuellt på en scrambler än på andra motorcyklar, eftersom man på en scrambler ofta drar om avgasrören så att de blir överliggande, för att öka markfrigången. Och ett överliggande avgassystem ökar risken för brännskador på benen. Ett bra avgasbandage kan skydda dig till en del.
 3. En tredje fördel hänger också ihop med det upphöjda avgassystemet. Det är inte lätt för oss amatörer att svetsa ihop ett eget avgassystem så att det ser snyggt ut. Men lindar du det med avgasbandage så kan du dölja svetsfogarna effektivt.
 4. Det ser helt enkelt väldigt coolt ut. Tycker jag.

Några tips hur man lindar avgasrör

 1. Skaffa tillräckligt med bandage
  Det är svårt att skarva snyggt, så var inte dumsnål. Bättre att få en stump över att kamouflera backspeglarna med, eller nåt. Jag använde 50mm brett avgasbandage och det fungerade bra även i böjarna. Hur mycket avgasbandage går det åt? Det beror förstås på grovleken på rören och längd. För mina två rör räckte en 10 meters rulle precis. Mina rör är 38mm i diameter och ca 1 meter långa.
 2. Skaffa två buntband i metall för vardera ände
  Du behöver två buntband i rostfritt stål för att förankra bandaget i början och i slutet. Har du två rör som jag så behöver du alltså 8 buntband. Jag hade dessutom plastbuntband tillhands och det var bra, för jag behövde göra en paus mitt i lindningen, och då var det perfekt att kunna spänna fast det tillfälligt med ett plastbuntband som jag sen klippte bort. Köper du avgasbandage här så ingår rostfria buntband.
 3. Använd handskar
  Lindan är gjord av glasull eller titaniumull. Det är inget roligt att få på huden. Så använd några smidiga handskar. Diskhandskar eller engångshandskar duger bra.
 4. Rostskydda rören först
  Om du kommer att köra eller parkera motorcykeln i regn och fukt, så kommer avgasbandaget att binda upp fukt. Visserligen torkar de när du kör, men det kan vara en bra idé att göra något för att skydda avgasrören mot rost. Jag beströk mina avgasrör med linolja innan jag började linda.
 5. Blöt lindan
  Avgaslindan ska va genomblöt. Det gör lindan mycket smidigare att jobba med, du kan sträcka den bättre och den räcker längre. Jag ställde en stor skål nedanför med varmt vatten som jag la lindan i (varmt bara för att det är trevligare att jobba med).
 6. Linda hårt
  Börja med ordentlig överlappning de första två varven och sätt dit det första buntbandet. Det går att göra själv men är förstås enklare om du kan få hjälp från någon i närheten med det första buntbandet. Linda sedan så hårt du kan. Ju mer röret är böjt desto mer behöver du överlappa. Där röret är rakt kan du spara bandage genom att överlappa mindre. Ett bra bandage isolerar bra med bara ett lager, så du behöver inte överlappa helt för isoleringens skull.

  Första varvet när du lindar avgasrör med avgasbandage
  Överlappa ordentligt första varvet och förankra med ett buntband
 7. Torka upp genom att köra hojen
  Kör hojen efteråt så att bandaget får torka ur vattnet ordentligt.
 8. Impregnera med silikonspray
  Skaffa en bra värmetålig silikonspray och impregnera bandaget ordentligt efter att det torkat. Det gör att bandaget håller formen bättre och blir stöter ifrån sig vatten och smuts.

Så här blev resultatet. Vad tycks? 💬 Diskutera inlägget i Facebook-gruppen Vi som bygger scrambler
eller kommentera nedan

Hur lindar man avgasrör med avgasbandage?

6 reaktioner på ”Har lindat avgasrören med avgasbandage – här är några tips hur man gör

 1. Vart kan man skaffa en bra silikonspray?

  1. Se svar ovan 🙂

 2. Vart hittar man en bra värmetålig silikonspray?

  1. Hej David! Jag har kollat runt lite för egen del och funnit att Biltemas silikonspray anger högre värmetålighet än de andra vanliga märkena. Så jag har kört med den. Men jag har endast erfarenhet från det så det kan förstås finnas något annat som är bättre. Hoppas någon fler med erfarenhet kommenterar! Kanske en fråga för Facebookgruppen Vi som bygger scrambler 🙂

 3. En god idé, har en 28år gammal BMW K75 där jag har ett rostfritt avgassystem som gått isär. Har försökt laga med kemiskmetall men det går upp! Låter ballt när det baktänder.

  1. Hej Robert, och välkommen hit! Precis som du föreslår så är linda ett väldigt bra sätt att maskera diverse fulheter med 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *